A pirítással élvezetesebbé, ízesebbé és könnyebben emészthetővé varázsolt szezámmag őrlemény.
Magas kálcium tartalma miatt fogyasztása javasol. Emellett tartalmaz még mangánt, rezet, magnéziumot, vasat, foszfort, B1 vitamint, cinket, E vitamint. Fiatalító, rákmegelőző hatása bizonyított, érdemes bevezetni étrendünkbe.
Szigorúan a hűtőszekrényben tárolandó, a tetejére érdemes egy réteg olívaolajat tenni, ami elzárja a levegőtől!
Receptek
Tahini-pite (szezámkrémes vega sütemény)
230ml tahini (szezámpaszta), 240g cukor, 350g liszt, 2 narancs, 3tk sütőpor, 1/2tk szódabikarbóna, 1/2tk szegfűbors, 4-6ek mazsola, csipet só, vaj.
Kenjünk ki egy tortaformát vajjal - vagy ha teljesen állati fehérjék nélkül szeretnénk dolgozni, margarinnal vagy olajjal. Szórjuk meg a formát liszttel és a felesleges lisztet ütögessük ki belőle.
A tahinit alaposan kavarjuk össze a cukorral és 1 narancs lereszelt héjával. Ha szépen elegyültek, öntsük hozzá 2 narancs levét és kavarjuk el benne alaposan. Szitáljuk le a lisztet, hogy elkerüljük a csomók keletkezését, s adjuk hozzá a sót, szódabikarbónát, sütőport és a szegfűborsot. Fokozatosan kavarjuk el a lisztes keveréket a tahiniben, míg egy nagyon sűrű masszát nem kapunk.
Tegyük a masszát a kikent, belisztezett sütőformába, s kenjük szét, hogy egyenletesen beterítse a formát. A forma méretétől függően kb. 180°C-ra előmelegített sütőben 40-50 percig süssük. Frissen sütve melegen, vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.